JADŁOSPIS

Jadłospis ważny od 

Od 10.12.2018 do21.12.2018

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

10.12.2018
poniedziałek

Kanapki: pieczywo pełnoziarniste (gluten), masło (laktoza), szynka z indyka, ogórek świeży, papryka czerwona, kakao (laktoza), herbata

Zupa:pomidorowa z ryżem (laktoza)( na wywarze z porcji rosołowej, jarzyn, seler)

II danie: pierogi (gluten)z jabłkiem, kompot

ciastko kruche, (gluten) sok porzeczkowy,

11.12.2018
wtorek

Kanapki : pieczywo pełnoziarniste (gluten), masło (laktoza), pasta jajeczna, pomidor, szczypiorek, kawa inka,(laktoza), herbata

Zupa: kasza manna na rosole,(gluten): wywar – porcja z kaczki, jarzyny – seler)

II danie :duszona pierś z kurczaka w sosie cebulowym, ziemniaki,duszona marchewka, kompot porzeczkowy

kisiel owocowy

12.12.2018
środa

Kanapki: Pieczywo razowe (gluten), masło (laktoza),parówki z ketchupem, ogórek świeży,

herbata miętowa, kakao (laktoza)

Zupa: kminkowa z makaronem (laktoza, gluten) wywar – porcja z kurczaka, jarzyny – seler)

II danie :filet z dorsza (panierka – bułka tarta (gluten), jajka, przyprawy), z ziemniakami, surówka z kiszonej kapusty
kompot owocowy

mandarynka, pałka kukurydziana

13.12.2018
czwartek

Kanapki: bułka razowa, weka, (gluten), masło, (laktoza), nutella, miód, zupa mleczna:(laktoza), płatki kukurydziane na mleku,

Zupa:: rosół z makaronem(laktoza) wywar – porcja z kaczki, jarzyny – seler)

II danie: kluski śląskie z gulaszem wieprzowym,(laktoza, gluten) surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy

szarlotka (gluten, laktoza) wypiek własny

14.12.2018
piątek

Kanapki: pieczywo pełnoziarniste (gluten), masło (laktoza), ryba w pomidorach,ogórek kiszony, papryka, kakao (laktoza), herbata

Zupa: dyniowa z grzankami, (laktoza) wywar – porcja z kurczaka, jarzyny – seler)

II danie: racuchy (gluten)z jabłkiem, kmpot

budyń (laktoza)

17.12.2018
poniedziałek

Kanapki pieczywo razowe (gluten), masło (laktoza),pasztet pieczony,pomidor, ogórek kiszony, kawa inka,(laktoza), herbata

Zupa: kapuśniak, ( wywar – porcja z kurczaka jarzyny – seler)

II danie: kluski na parze z marmoladą, (gluten, laktoza) kompot malinowy

wafle ryżowe

18.12.2018
wtorek

Kanapki: pieczywo pełnoziarniste (gluten), masło (laktoza), serek fromage,jajko na twardo ,herbata rumiankowa, kakao (laktoza)

Zupa: krupnik z warzywami , (na wywarze
z porcji rosołowej, jarzyn seler)

II danie: kotlet drobiowy, (panierka – bułka tarta (gluten), jajka, przyprawy), ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, kompot

sałatka owocowa

19.12.2018
środa

Kanapki: Pieczywo pełnoziarniste(gluten) masło(laktoza ) barszcz biały królewski, (laktoza), herbata

Zupa: jarzynowa z ziemniakami(laktoza) (na wywarze z jarzyn seler,)

II danie :kluski leniwe z masełkiem, (gluten, laktoza), kompot

jogurt truskawkowy (laktoza)

20.12.2018
czwartek

Kanapki: bułka grahamka, weka, (gluten), masło, (laktoza), dżem, zupa mleczna: (laktoza), kulki miodowe na mleku,

Zupa: , koperkowa z makaronem, (gluten,laktoza) wywar – porcja z kurczaka, jarzyny – seler)

II danie : potrawka z kurczaka (gluten, laktoza) z ryżem, buraczki po śląsku, kompot porzeczkowy

banan,

21.12.2018
piątek

Kanapki: pieczywo pełnoziarniste (gluten), masło (laktoza), ser żółty (laktoza), pomidor, ogórek świeży, kakao (laktoza), herbata

Zupa: barszcz czerwony, uszka (gluten) z grzybami

II danie: rybna, (panierka – bułka tarta (gluten), jajka, przyprawy), ziemniaki,kapusta z grochem, kompot z suszonych owoców

piernik (gluten, laktoza) wypiek własny

Jadłospis zawiera informacje o alergenach znajdujących się w posiłkach Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do ryb, lubczyk, kminek, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.