JADŁOSPIS

Jadłospis ważny od 

Od 11.02.2019 do 22.02.2019

Data

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

11.02.2019
poniedziałek

Kanapki: pieczywo pełnoziarniste (gluten), masło (laktoza), szynka tradycyjna, pomidor, papryka, kakao (laktoza), herbata

Zupa: ziemniaczana (laktoza) ( na wywarze z porcji rosołowej, jarzyn, seler)

II danie: makaron z musem jabłkowym (gluten, laktoza) kompot

ciastko kruche( gluten) , mandarynka

12.02.2019
wtorek

Kanapki : kanapeczki kolorowe (wędlina, rzodkiewka, ogórek, ser żółty, ketchup) (gluten, laktoza) kakao (laktoza), herbata

Zupa: kasza manna na rosole z warzywami

II danie: pizza (gluten, laktoza) (kurczak, salami, pieczarki, papryka, kukurydza) (wyrób własny) ,kompot porzeczkowy

ptasie mleczko (laktoza) (wyrób własny), soczek owocowy

13.02.2019
środa

Kanapki: pieczywo razowe (gluten), masło (laktoza),pasztet pieczony, ogórek kiszony, twarożek biały (laktoza) ze szczypiorkiem

herbata miętowa, kakao (laktoza)

Zupa: gulaszowa z makaronem (gluten)

II danie: kopytka z masełkiem (laktoza, gluten) kompot owocowy

sałatka owocowa

14.02.2019
czwartek

Kanapki: kanapeczki walentynkowe (zapiekane z serem zółtym, ketchup) (gluten, laktoza) kakao (laktoza), herbata

Zupa: barszcz czerwony , uszka z mięsem (gluten) ( na wywarze z porcji rosołowej, jarzyn- seler)

II danie: kotlet schabowy, panierka – bułka tarta (gluten), jajka, przyprawy), ziemniaki, surówka z marchewki
kompot owocowy

kruche serduszka(laktoza, gluten) (wypiek własny )

15.02.2019
piątek

Kanapki: bułka razowa, weka, (gluten), masło, (laktoza), nutella, zupa mleczna: płatki kukurydziane na mleku, (laktoza)

Zupa: kalafiorowa z makaronem, (gluten,laktoza) wywar – porcja z kurczaka, jarzyny – seler)

II danie: dorsz w sosie serowym (laktoza), ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kom

kisiel, banan

18.02.2019
poniedziałek

Kanapki: pieczywo pełnoziarniste(gluten) masło(laktoza ) kiełbasa krakowska, serek fromage, kawa (laktoza), herbata

Zupa: pomidorowa z makaronem (gluten, laktoza) ( na wywarze z porcji rosołowej, jarzyn- seler)

II danie: knedle ze śliwką z masełkiem, (laktoza, gluten)

ciasteczka owsiane (gluten), sok marchewkowo- jabłkowy

19.02.2019
wtorek

Kanapki: bułka grahamka, wieloziarnista, (gluten), masło (laktoza),dżem, zupa mleczna: płatki zbożowe na mleku (laktoza), herbata

Zupa: krem selerowy z grzankami (laktoza, gluten) ( na wywarze z porcji rosołowej, jarzyn- seler)

II danie: schab pieczony w sosie własnym, kasza gryczana, buraczki na ciepło, kompot porzeczkowy

talarki ryżowe, mandarynka,

20.02.2019
środa

Kanapki: pieczywo pełnoziarniste(gluten) masło(laktoza )ryba wędzona, ogórek kiszony, kawa (laktoza), herbata

Zupa: wielowarzywna z makaronem muszelki,(laktoza, gluten) (na wywarze z porcji rosołowej, jarzyn- seler)

II danie : kotlecik ziemniaczany z sosem pieczarkowym, (laktoza, gluten) kompot

ciasto drożdżowe z owocami (laktoza, gluten) (wypiek własny) woda z cytryną

21.02.2019
czwartek

Kanapki: : pieczywo pełnoziarniste (gluten), masło (laktoza), szynka z indyka, pomidorki koktajlowe, szczypiorek, kakao (laktoza), herbata

Zupa: rosół z makaronem (gluten) (wywar – porcja z kaczki, jarzyny – seler)

II danie :pierś z kurczaka w sosie cebulowym (laktoza, gluten), ziemniaki, brokuł

chałka z masełkiem i dżemem (laktoza, gluten) napój cytrynowo-miodowy

22.02.2019
piątek

Kanapki: : bułka razowa, (gluten), masło, (laktoza), jajecznica ze szczypiorkiem, kakao (laktoza), herbata

Zupa: ogórkowa z ryżem, (laktoza) wywar – porcja z kurczaka, jarzyny – seler)

II danie: filecik z dorsza, panierka – bułka tarta (gluten), jajka, przyprawy), ziemniaki, marchewka duszona, kompot

kasza manna z sokiem malinowym (laktoza), jabłko

Jadłospis zawiera informacje o alergenach znajdujących się w posiłkach Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, przyprawa do ryb, lubczyk, kminek, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.