JABŁKA NADZIEWANE MARMOLADĄ, PIECZONE W PIEKARNIKU
To bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę jabłkową w nieco innym wydaniu 🙂
Potrzebne będzie:
- kilka średniej wielkości jabłek
- marmolada różana lub wieloowocowa (można zamiast marmolady użyć bakalii)
- cynamon
- cukier puder (do posypania przed podaniem)
Jabłka dokładnie myjemy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Układamy jabłka w papilotkach (co zapobiegnie wylaniu się soku podczas pieczenia), a następnie otwory wypełniamy marmoladą. Jabłka posypujemy cynamonem.
Tak przygotowane owoce wkładamy na blaszce do nagrzanego piekarnika- temp 170 st. W zależności od odmiany pieczemy około 40- 50 minut.
Pyszny deser gotowy! 🙂 Smacznego!

KISIEL Z SOKU POMARAŃCZOWEGO (3 porcje)
Składniki:
600 ml wyciśniętego soku pomarańczowego lub dobrej jakości soku z kartonu
200 ml wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki miodu naturalnego
Przygotowanie:
Sok pomarańczowy zagotować. Mąkę rozmieszać w wodzie i wlać zawiesinę do gotującego się soku. Gotować ok 2 minuty energicznie mieszając. Gotowy kisiel dosłodzić miodem.


Smacznego 🙂
DROŻDŻÓWKI (około 15 sztuk)
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2,5 dag drożdży świeżych
1 jajko
5 łyżek cukru
100g stopionego masła
szczypta soli
1 białko do posmarowania drożdżówek
3 łyżki wody
Owoce:
30dag świeżych owoców (borówki, truskawki, śliwki) lub jedno opakowanie marmolady.
Nadzienie serowe:
30 dag zmielonego twarogu
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 surowe żółtka
50 g stopionego masła
Kruszonka:
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru
½ kostki masła
Wykonanie nadzienia serowego: żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie miksując dodajemy ser, stopione, ostudzone masło, miksujemy aż uzyskamy gładkie nadzienie
Wykonanie ciasta: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min. Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru, wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Formujemy drożdżówki, nakładamy nadzienie, owoce, smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 min w temp 180 st.- bez termoobiegu lub 160 st. z termoobiegiem.
Wykonanie kruszonki:
Zimne masło siekamy z mąką i cukrem, aż powstanie sypkie ciasto.


Babka
Składniki:
6 jaj
1, 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
2,1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Wykonanie:
Wszytkie składniki wymieszać i wylać do przygotowanej formy. Piec 30 minut w temperaturze 180.
Smacznego!!!
