Z przedszkolnej kuchni

JABŁKA NADZIEWANE MARMOLADĄ, PIECZONE W PIEKARNIKU

To bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę jabłkową w nieco innym wydaniu 🙂

Potrzebne będzie:

  • kilka średniej wielkości jabłek
  • marmolada różana lub wieloowocowa (można zamiast marmolady użyć bakalii)
  • cynamon
  • cukier puder (do posypania przed podaniem)

Jabłka dokładnie myjemy i wydrążamy z nich gniazda nasienne. Układamy jabłka w papilotkach (co zapobiegnie wylaniu się soku podczas pieczenia), a następnie otwory wypełniamy marmoladą. Jabłka posypujemy cynamonem.

Tak przygotowane owoce wkładamy na blaszce do nagrzanego piekarnika- temp 170 st. W zależności od odmiany pieczemy około 40- 50 minut.

Pyszny deser gotowy! 🙂 Smacznego!

KISIEL Z SOKU POMARAŃCZOWEGO (3 porcje)

Składniki:

600 ml wyciśniętego soku pomarańczowego lub dobrej jakości soku z kartonu

200 ml wody

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1-2 łyżki miodu naturalnego

Przygotowanie:

Sok pomarańczowy zagotować. Mąkę rozmieszać w wodzie i wlać zawiesinę do gotującego się soku. Gotować ok 2 minuty energicznie mieszając. Gotowy kisiel dosłodzić miodem.

Smacznego 🙂

DROŻDŻÓWKI (około 15 sztuk)

Ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka mleka

2,5 dag drożdży świeżych

1 jajko

5 łyżek cukru

100g stopionego masła

szczypta soli

1 białko do posmarowania drożdżówek

3 łyżki wody

Owoce:

30dag świeżych owoców (borówki, truskawki, śliwki) lub jedno opakowanie marmolady.

Nadzienie serowe:

30 dag zmielonego twarogu

1/3  szklanki cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 surowe żółtka

50 g stopionego masła

Kruszonka:

1 szklanka mąki

½ szklanki cukru

½ kostki masła

Wykonanie nadzienia serowego: żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie miksując dodajemy ser, stopione, ostudzone masło, miksujemy aż uzyskamy gładkie nadzienie

Wykonanie ciasta: Drożdże rozcieramy w misce z  3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min. Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru, wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Formujemy drożdżówki, nakładamy nadzienie, owoce, smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 min w temp 180 st.- bez termoobiegu lub 160 st. z termoobiegiem.

Wykonanie kruszonki:

Zimne masło siekamy z mąką i cukrem, aż powstanie sypkie ciasto.

Brak opisu.
Smacznego 🙂

Babka

Składniki:

6 jaj
1, 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
2,1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Wykonanie:
Wszytkie składniki wymieszać i wylać do przygotowanej formy. Piec 30 minut w temperaturze 180.

Smacznego!!!

Maj 2021
P W Ś C P S N
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31